Ce beneficii ne oferă lectura?

Ce beneficii ne oferă lectura?

Salutare ș bine ai revenit cititorule, pe blogul meu. Astăzi m-am gândit să ne jucăm un pic. Ce spui? Aș vrea să ne jucăm de-a „ȘTIAI CĂ...”.

Așa că, să începem. ȘTIAI CĂ....

  • lectura crește bagajul de cunoștințe și cultura generală?
  • lectura crește imaginația și te ajută să devii mai creativ?
  • lectura mărește plasticitatea creierului?
  • lectura îmbunătățește calitatea somnului?
  • lectura îmbunătățește memoria?
  • lectura reduce stresul mai mult decât orice altă metodă?

Ei bine unii dintre voi știu asta sau poate nu. Așa că am să vorbesc un pic astăzi despre asta aici și acum.

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex au constatat că cititul este cea mai bună metodă de a scăpa de stres. Șase minute petrecute lecturând ceva ce te atrage sunt suficiente pentru a reduce stresul cu 68%. Vă vine să credeți? Bine, e adevărat că pe unii dintre noi ne și obosește. Vă înțeleg. .)

Îți las aici și alte metode eficiente de a reduce stresul, dar vreau să îți promiție ție, nu mie, că îți vei face timp pentru a citi. Chiar și cartea de limba română, cu eseele pentru bac de la Învață cu succes, ar fi foarte interesant. Sau, spre exemplu manualul cu toată informația de care ai nevoie pentru bac-ul la geografie, carte pe care o găsești tot aici pe site.

  • Ascultă muzică relaxantă: reduce stresul cu 61%;
  • Relaxează-te în fața unei căni cu ceai: reduce stresul cu 54%;
  • Plimbarea pe jos: reduce stresul cu 42%.

Observăm că cititul este, de departe, cea mai bună metodă anti-stres. Dar nu strică din când în când să facem și altceva.

De ce este așa? Pentru că în timpul oricărei activități descrise mai sus, mintea e liberă să zburde unde vrea, iar ea se va agăța din nou și din nou de cauza stresului nostru. Uite, în schimb atunci când lecturăm un text, noi ne deconectăm mintea de la situația stresantă dându-i altceva de „făcut”. Și… cine știe… poate că în ceea ce citim găsim și soluția problemei noastre. J

Ca o anexă la ceea ce am spus la punctul anterior, cititul îmbunătățește calitatea somnului, tocmai datorită faptului că reduce stresul și ne deconectează de problemele zilei.

ATENȚIE – Pentru ca acest efect să fie real, e necesar să citim doar cărți cu tentă absolut benefică.

De asemenea se știe de multă vreme că dacă citim înainte de culcare informația e memorată mai ușor.

Comparativ cu cinematograful și televiziunea – unde filmul e imaginat, regizat și turnat de altcineva – când citim o carte noi ne creăm propriul film în mintea noastră.

Aceasta duce la dezvoltarea creativității și imaginației noastre, lucru care ne ajută să rezolvăm mult mai repede și mai eficient sarcinile pe care le avem de îndeplinit și ne mărește mult stima de sine, care e un sentiment ce ne ajută foarte mult în viață.

Plasticitatea creierului reprezintă capacitatea acestuia de a-și modifica structura internă, de a reorganiza căile neuronale, pentru a memora și prelucra noi categorii de informație. Asta se poate întâmpla doar dacă vrei tu asta.

S-a constatat că dacă citim cărți de genuri diferite și din domenii diferite plasticitatea creierului nostru se mărește și astfel suntem mult mai capabili să învățăm lucruri noi și să dobândim noi abilități.

Din același motiv e bine să realizăm și activități cât mai diferite: de la mersul pe bicicletă la pictură, de la muzică la reparatul mașinii, de la studiul fizicii cuantice la învățarea unei limbi străine. Chiar dacă nu devenim experți în aceste domenii, totuși aceasta ne va ajuta în viață în moduri uneori surprinzătoare și ne va dezvolta foarte mult încrederea în sine.

 

Sper că v-a stărnit interesul acest articol și aștept, cu drag și cu nerăbdare, părerile voastre pe contul meu oficial de Instagram, @alessandroparanici.

 

Mult succes și fii cu ochii pe blog. Ne revedem de luni, 7 Februarie 2022 cu un nou articol, de această dată ceva și mai interesant. Vă promit! .)

← Postări vechi Postări noi →

Blog's

RSS

Înțelegerea textului este un aspect important?

     De cele mai multe ori oamenii greșesc pentru că nu au înțeles adevăratul sens al unui cuvânt. ,frază sau text. Astăzi vom aborda...

Citește mai mult

Ce reprezintă educația ?

    Indiferent despre ce fel de educație vorbim, fiecare dintre noi suntem posesorii uneia dintre aceste tipuri de formare care a luat naștere de-a...

Citește mai mult