Internetul, prieten și... dușman!

Internetul, prieten și... dușman!

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet – cum putem să ne protejăm și să ne simțim în siguranță?

 

Ziua Siguranței pe Internet, în România, este Ziua globală a Siguranței pe Internet și este sărbătorită în fiecare an în luna Februarie, în peste 60 de țări din întreaga lume. Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. În fiecare an, cu ocazia zilei internaționale a siguranței pe internet, INSAFE promovează învățarea utilizării într-un mod responsabil a noilor tehnologii online și mobile și face referire în special la copii și la comportamentul acestora în mediul online.

 

 

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se celebrează anual începând cu 2003.

 

96% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul smart, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.

Sursa foto: Salvați Copiii

Iată câteva sfaturi oferite de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică:

  • Folosiți parole puternice și unice.
  • Utilizați un manager de parole pentru a păstra parolele în siguranță.
  • Activați și utilizați autentificarea multifactorială.
  • Creați conturi doar pe site-uri securizate (https).
  • Când ați terminat de folosit internetul, închideți toate ferestrele private sau deconectați-vă.
  • Nu oferiți niciodată informații personale celor pe care i-ați cunoscut în mediul online.
  • Nu deschideți e-mailuri sau fișiere de la persoane pe care nu le cunoașteți.

 

Fața ascunsă a internetului.

Internetul oferă o imensă libertate de comunicare. Această libertate este pe deoparte ceva favorabil, pentru că ajută la depășirea unor constrângeri artificiale, iar pe de altă parte, alcătuiește un mediu extrem de propice pentru lansarea celor mai bizare și nocive lucruri .

violența – este aproape omniprezentă pe internet

pornografia, prostituția, drogurile – cele mai profitabile afaceri pe internet.

infracționalitatea

subcultura – este poate cel mai trist aspecte legat de internet.

Institute de statistică din occident, dar mai nou și de la noi din țară avertizează că într-un deceniu, nivelul de instruire și de cultură ale noilor generații va scădea dramatic, cu până la 50 la sută din cauza utilizării abuzive a internetului. Ceea ce deja se întâmplă în zilele noastre. Corect?

Știți cum e vorba aia: paza bună trece primejdia rea!

Protejați computerul cu programe antivirus sau anti-spyware actualizate.

Atenție, când deschideți atașamente e-mail provenită de la necunoscuți, când descărcați programe de pe internet, când folosiți stickuri USB sau CD-ROM-uri. Adresa ta de e-mail reprezintă o informație cu caracter personal, de aceea nu o publica pe internet.

cum luptăm împotriva spamului?

80 la sută din e-mail urile care circulă pe internet sunt spam adică mesaje pe e-mail nesolicitate și ne pot afecta negativ. În Marea majoritatea cazurilor aceste mesaje sunt trimise cu intenții necinstite ați primit vreodată un spam?

Sfaturi utile:

– folosiți filtre spam 

– nu deschideți e-mail urile trimise de persoane necunoscute

– ștergeți mesajele cu subiecte suspecte – scanați atașamentele înainte de a deschide

 

Internetul ne oferă ocazii de a întâlni prieteni, precum și mijloace de auto-exprimare și socializare prin intermediul serviciului de e-mail. Atenție! Comunicare implică și utilizarea unor date de confidențialitate. Protejarea intimității nu înseamnă a spune minciuni și a deține controlul asupra informațiilor cu caracter personal pe care doriți să le faceți publice. Gândiți-vă care este impactul pe care îl poate avea asupra voastră furnizarea datelor personale pe internet adică: pseudonim, e-mail, poza, școală frecventată, etc.

 

Concluzie:

Informațiile cu caracter personal sunt ca un puzzle, iar persoanele străine ar putea pune laolaltă toate piesele mici pentru a obține imaginea puzzle-ului, adica profilul vostru.

Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie fiind coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene şi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil în ce priveşte tehnologia online şi telefoanele mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi.

← Postări vechi Postări noi →

Blog's

RSS

Înțelegerea textului este un aspect important?

     De cele mai multe ori oamenii greșesc pentru că nu au înțeles adevăratul sens al unui cuvânt. ,frază sau text. Astăzi vom aborda...

Citește mai mult

Ce reprezintă educația ?

    Indiferent despre ce fel de educație vorbim, fiecare dintre noi suntem posesorii uneia dintre aceste tipuri de formare care a luat naștere de-a...

Citește mai mult