Bacalaureatul, un examen pentru maturitate?

Bacalaureatul, un examen pentru maturitate?

BACALAUREATUL, un subiect destul de tabu pentru elevi.

Este sau nu un examen al maturității?

Ce este BACALAUREATUL?

   Bacalaureatul este un examen care se susține la absolvirea liceului, la mai multe discipline de învățământ. Promovarea Bacalaureatului înseamnă încheierea unui ciclu de pregătire. Promovarea bacalaureatului, în general la 18 ani, este necesară pentru admiterea în învățământul superior (universitatea).

Care este problema majoră din educație?

   România paradoxală în care avem elevi strălucitori care participă la diverse concursuri internaţionale şi ne reprezintă ţara cu mândrie şi realitatea în care abandonul școlar atinge cote maxime.

   Astăzi, sistemul de învățământ din România nu mai ridică standardele de performantă, iar discrepanța dintre elevi şi profesori pare să fie din ce în ce mai mare. Deși structura examenului de bacalaureat a suferit schimbări majore în ultimii ani, procedurile de susținere fiind simplificate, totuși din ce în ce mai puțin elevi par să fie dezinteresați de promovarea acestuia.

 

   Oare de ce? Poate că unii dintre voi cunoașteți de ce, însă eu am să răspund pentru cei care nu știu sau cei care vor să-mi audă opinia, astfel: Învăţământul trebuie să ţină pasul cu realitatea zilelor actuale, ceea ce din păcate în România nu se întâmplă. Asistăm neputincioşi, iar unii chiar nepăsători la declinul şi exodul tinerilor noștri, iar efectele în timp vor fi devastatoare pentru România, riscând să producă daune majore sociale si economice. Ah, stai…. Deja se produc.

Este sau nu, bacalaureatul, examenul maturității?

   Bacul este considerat examenul maturității, dar ce se întâmplă dacă elevul nu simte că așa este sau că nu a ajuns la acea ,,maturitate” despre care i se tot vorbește? Finalul clasei a XII-a este un moment presărat cu stres, tot felul de afecte, entuziasm, practic un rollercoaster de emoții, atât pentru elevi, cât și pentru părinți.

   În opinia mea, fiecare dintre noi își poate răspunde singur la această întrebare. Cum am menționat și mai sus, dacă elevul nu a ajuns la acea „maturitate” despre care i se tot vorbește, ce se întâmplă? Este scutit de acest examen? Logic că nu! Deci, fiecare dintre noi trebuie să ne gândim dacă acesta este un bac pentru maturitate sau nu. Eu cred că nu este, dar totuși acest examen ne este de folos atunci când dorim să admitem la o universitate, de top chiar putem spune mai ales când avem note mari. Chiar și atunci când ne dorim un loc de muncă mai bun, ni se cere această diplomă, care să admită faptul că am susținut probele de examen ale bacalaureatului.

   Elevii din România au doar 10 clase obligatorii după cum a relatat Ministerul Educației. Asta înseamnă că cei care aleg să continue își asumă faptul că la finalul acestor ani terminali de liceu, superior dacă vreți să spunem așa, sunt mult mai grei decât clasele a 9-a și a 10-a. La finalul clasei a 12-a apare bac-ul, un examen ce vă valorifică nivelul de cunoștințe dobândite până la finalizarea ciclului liceal.

Acest examen a primit titulatura, denumirea de examen al maturității datorită faptului că majoritatea elevilor care îl susțin au împlinit vârsta de 18 ani. După cum bine cunoașteți vârsta de 18 ani este declarată ca fiind trecerea unui copil la ”rangul” de adolescent la adult. Totodată de la această vârstă ei pot vota pentru alegerile locale/ naționale din România.

Într-o notă mai veselă, bac-ul aduce și multe bucurii. După perioadele în care este depus un efort pentru a trece cu bine de acest examen, elevii trec prin niște stări foarte plăcute de satisfacție, chiar împlinire și, odată cu ele, încrederea în propria persoană și creșterea stimei de sine, ceea ce în ziua de azi este un lucru extrem de important în viața fiecăruia dintre noi, fie că vorbim despre adolescenți sau adulți. Tu ai ceva ce te motivează zi de zi pentru a face ceea ce faci? Dacă da, atunci aștept comentariile voastre mai jos. Poate așa îi ajutăm pe cei care au nevoie de un strop de încredere. Crește-ți doza zilnică a ÎNCREDERII DE SINE.

Dacă vrei să afli cum mai poți face asta, atunci fii cu ochii pe blogul nostru pentru a citi următorul articol.

 

Când apare următorul articol pe blog? Wow, nu îți va veni să crezi! Alessandro: „Consider că cei…”

Alessandro: „Consider că cei care vor fi cu ochii pe noi, vor fi curioși și de viitoarele articole așa că începând de azi în fiecare zi de LUNI, a săptămânii, de la ora 20:00 va fi disponibil câte un articol. Fii cu cu ochii pe noi!”

autor: Alessandro Paranici 

surse: https://zdvi.cname.ro/_/94525-pulsul-ora%C5%9Fului:-%E2%80%9Ebac-ul-ar-trebui-s%C4%83-fie-un-adev%C4%83rat-examen-de-maturitate%E2%80%9D.html/mediaPool/Sondaj_392314665.jpgb 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXugfYrMr5HA5Jp3zIWpTTqAPepxCyAKDnJg&usqp=CAU

 

Postări noi →

Blog's

RSS

Înțelegerea textului este un aspect important?

     De cele mai multe ori oamenii greșesc pentru că nu au înțeles adevăratul sens al unui cuvânt. ,frază sau text. Astăzi vom aborda...

Citește mai mult

Ce reprezintă educația ?

    Indiferent despre ce fel de educație vorbim, fiecare dintre noi suntem posesorii uneia dintre aceste tipuri de formare care a luat naștere de-a...

Citește mai mult